Anna Starmach zdradza przepis na śledzie w śmietanie. Internauci: To jest pyszne!
Czy wiesz, że przeciętny Polak zjada rocznie ponad 2 kilogramy śledzi? Nic dziwnego, ponieważ jest to niedroga i smaczna ryba, która jest źródłem zdrowego tłuszczu i substancji odżywczych. W święta Bożego Narodzenia najczęściej przygotowuje się sałatkę śledziową ze śmietaną. Kwaśna śmietana doskonale wydobywa bowiem smak filetów śledziowych. W zależności od przepisu do sałatki śledziowej dodaje się też ziemniaki lub jabłka.
„Świeże śledzie w śmietanie to pyszny pomysł na smaczną przekąskę”! – napisała Ania Starmach
Dlaczego warto jeść śledzie?
Śledź jest szczególnie korzystny ze względu na zawartość kwasów omega-3 i stanowi skoncentrowane źródło kwasu tłuszczowego. Zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina E i selen, które odgrywają ważną rolę w układzie odpornościowym i pomagają zminimalizować uszkodzenia powodowane przez wolne rodniki w tkankach organizmu. Filety śledziowe są jednym z najlepszych źródeł witaminy D3. Poza tym śledź jest po prostu bardzo smaczny – szczególnie jeśli jest podany ze śmietaną w formie sałatki śledziowej.
Śledzie w śmietanie – przepis
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na śledzie w śmietanie, swoją propozycją podzieliła się znana blogerka kulinarna Ania Starmach. Jej receptura jest prosta, zaś danie wychodzi bardzo smaczne – o czym świadczą komentarze zadowolonych internautów. Sałatka śledziowa od Ani Starmach będzie doskonałym daniem na świąteczny stół. Zobacz, jak ją przygotować:
Składniki:
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 8 filetów śledziowych matias
- 3 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jabłka pokrój w cienkie półplasterki, a cebulę w piórka.
- Jabłka i cebulę skrop sokiem z cytryny. Dodaj koperek i chrzan (jeśli używasz), wymieszaj.
- Do jabłek z cebulą dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem.
- Śledzie pokrój w romby i wymieszaj z sosem śmietanowym.
- Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą.
Smacznego!